Beef Biriyani (Hydrabadi Style) – The ingredients are basmati rice, goat meat or chicken or beef, dahi, onions, cinnamon, cloves, cardamom (elaichi), nutmeg, mace flower (javitri), star anise (biriyani flower), and lemon. Coriander leaves and fried onions are used as garnish. Hyderabadi Biryani is a popular variety of Biryani.
CUISINE
Indian, kerala style
INGREDIENTS
Ingredients (for rice)
1 1/2 kg Basmati rice (Alibaba biriyani rice)
30 gm Dalda (ഡാൽഡ)
Water (1 cup rice 3 cup water(please measure rice)
2 nos Cinnamon (കറുവപ്പട്ട)
5 nos Cardamom (ഏലക്ക )
10-12 nos Clove (ഗ്രാമ്പൂ)
1 tsp Pepper corn
1 tsp Fennel seed (പെരുംജീരകം)
Garnishing (for biriyani)
2 tbsp ghee (നെയ്യ്)
1/2 cup Sunflower oil (സൂര്യകാന്തി എണ്ണ)
4 nos Onion sliced (സവാള)
50 gm Cashew nuts (കശുവണ്ടി)
30 gm Raisins (ഉണക്കമുന്തിരി)
2 tsp Mint leaves (പുതിനയില) ,Coriander leaves (മല്ലിയില) (sliced)
2 tsp Biriyani masala
1/4 cup Pineapple (sliced)
2 tbsp Carrot (sliced)
Biriyani masala
2 nos Cinnamon (കറുവപ്പട്ട)
5 nos Cardamom (ഏലക്ക )
10 nos Clove (ഗ്രാമ്പൂ)
1 nos Nutmeg (ജാതിക്ക)
1 tsp Fennel seed (പെരുംജീരകം)
1 tsp Black pepper (കുരുമുളക്)
Ingredients (for beef)
6 nos Onion fried (സവാള വറുത്തത്)
1 tbsp Garlic paste (വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്)
1/2 tbsp Ginger paste (ഇഞ്ചി പേസ്റ്റ്)
8-10 nos Green chilli paste (പച്ചമുളക് )
1 1/2 tsp Turmeric powder (മഞ്ഞൾപ്പൊടി)
3 nos Tomato (choped) (തക്കാളി)
2 tsp Pepper powder (കുരുമുളക് പൊടി)
2 tsp Biriyani masala (ബിരിയാണി മസാല)
2 1/2 tsp Coriander powder (മല്ലിപൊടി)
2 tsp chilli powder (മുളകുപൊടി)
1 nos Lemon juice (നാരങ്ങ നീര്)
1/4 cup Curd (തൈര്)
1 cup Sunflower oil (സൂര്യകാന്തി എണ്ണ)
1 tbsp Mint leaves (പുതിനയില) ,Coriander leaves (മല്ലിയില) (sliced)
8-10 nos Shalotts (ചുവന്നുള്ളി )
3 tsp Cashew nut paste ((കശുവണ്ടി))
1 1/2 kg Beef
INSTRUCTIONS
Heat a pan add 1/2 cup sunflower oil and RKG ghee and fry thinly sliced onion ,cashew nut ,raisin and this keep aside.(ഒരു പാൻ ചൂടാക്കി 1/2 കപ്പ് സൂര്യകാന്തി എണ്ണയും ആർകെജി നെയ്യും ചേർത്ത് ചെറുതായി അരിഞ്ഞ സവാള, കശുവണ്ടി, ഉണക്കമുന്തിരി എന്നിവ വറുത്തെടുക്കുക.)
In a biriyani pot add sunflower oil, RKG ghee, tomato choped, onion fried , ginger garlic paste, green chilli paste, pepper powder, turmeric powder, curd, lemon juice , red chilli powder, coriander powder , biriyani masala, Mint leaves (sliced),Coriander leaves (sliced) salt and beef mix well. Close with a lid, and cook covered till the beef is cooked to soft. (ബിരിയാണി ദം ചെയ്യാൻ പാകത്തിനുള്ള ഒരു പാത്രത്തിൽ സൂര്യകാന്തി എണ്ണ, ആർകെജി നെയ്യ്, തക്കാളി അരിഞ്ഞത്, സവാള വറുത്തത്, ഇഞ്ചി വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്, പച്ചമുളക് പേസ്റ്റ്, കുരുമുളക് പൊടി, മഞ്ഞൾപ്പൊടി, തൈര്, നാരങ്ങ നീര്, ചുവന്ന മുളകുപൊടി, മല്ലിപൊടി, ബിരിയാണി മസാല, പുതിനയില (അരിഞ്ഞത്) ),മല്ലിയില (അരിഞ്ഞത്) ഉപ്പും ബീഫും നന്നായി ഇളക്കുക. ഒരു ലിഡ് ഉപയോഗിച്ച് അടയ്ക്കുക, ബീഫ് വേവുന്നത് വരെ മൂടി വേവിക്കുക.)
In another pan heat 1/4 cup sunflower oil and 30 gm dalda. Add the whole spices. (മറ്റൊരു പാനിൽ 1/4 കപ്പ് സൂര്യകാന്തി എണ്ണയും 30 ഗ്രാം ഡാൽഡയും ചൂടാക്കുക. കറുവപ്പട്ട, ഏലക്ക, ഗ്രാമ്പു, പെരുംജീരകം ചേർക്കുക.)
Add water and salt (For 1 cups rice, 3 cups water will be enough (please mesure rice) (വെള്ളവും ഉപ്പും ചേർക്കുക (1 കപ്പ് അരിക്ക്, 1 ½ കപ്പ് വെള്ളം മതിയാകും (ദയവായി അരി അളക്കുക)
Move to the strainer after cook the rice 90%. (അരി 90% വേവിച്ച ശേഷം അരിപ്പ പത്രത്തിലേക് മാറ്റുക )
Add this rice in small quantities to the cooked beef. garnishing onion, cashewnuts, raisins, mint leaves,coriander leaves sliced and pinapple sliced . Make two more layers and pour ghee over it. Cover the vessel with a lid and dum cook for 10 minutes. (വേവിച്ച ബീഫിൽ ഈ റൈസ് ചെറിയ അളവിൽ ചേർക്കുക. സവാള, കശുവണ്ടി, ഉണക്കമുന്തിരി, പുതിനയില, മല്ലിയില അരിഞ്ഞത്, പൈനാപ്പിൾ അരിഞ്ഞത് എന്നിവ കൊണ്ട് അലങ്കരിക്കുക . രണ്ട് ലെയർ കൂടി ഉണ്ടാക്കി അതിന് മുകളിൽ നെയ്യ് ഒഴിക്കുക. ഒരു മൂടി ഉപയോഗിച്ച് പാത്രം മൂടുക, 10 മിനിറ്റ് ദം വേവിക്കുക.)
KEYWORD
beef biriyani, beef dum biriyani, dum biriyani, hydrabadi dum biriyani, thalassery dum biriyani
Post a Comment
0Comments