Thalassery Dum Biriyani
Thalassery dum biriyani is a rice dish blended with Chicken and Spices. This variant of biryani is an Indian cuisine and has originated from the Malabar region of kerala. The specialty is the difference in the choice of rice. Small grained Khaima/Jeerakasala rice is used. There are clear distinctions of taste between Thalassery biryani and other biryani variants.
Thalassery, a small town in the North Kerala district of Kannur. Their world famous Thalassery biriyani is a very tasty dish. Thalassery biriyani is traditionally cooked with Kaima rice. Whole spices are fried in ghee and oil, and cooked in boiling water. Cooked rice and the chicken masala are placed in layers, topped with fried cashew nuts , mint leaves,
coriander leaves, ghee and onions, and dum cooked.
CUISINE
Indian, kerala style, thalassery dum biriyani
INGREDIENTS
Ingredients (for rice)
1 kg Jeerakasala rice (kaima rice) (ജീരകശാല (കൈമ അരി) (Rose biriyani rice)
1/4 cup Sunflower oil (സൂര്യകാന്തി എണ്ണ)
2 tbsp Ghee (നെയ്യ്)
30 gm Dalda (ഡാൽഡ)
Water (1 cup rice 1 1/2 cup water(please mesure rice)
2 nos Cinnamon (കറുവപ്പട്ട)
5 nos Cardamom (ഏലക്ക )
10 nos Clove (ഗ്രാമ്പൂ)
1 tsp Fennel seed (പെരുംജീരകം)
Garnishing (for biriyani)
2 tbsp RKG ghee (നെയ്യ്)
1/2 cup Sunflower oil (സൂര്യകാന്തി എണ്ണ)
4 nos Onion sliced (സവാള)
50 gm Cashew nuts (കശുവണ്ടി)
30 gm Raisins (ഉണക്കമുന്തിരി)
1 tbsp Mint leaves (പുതിനയില) ,Coriander leaves (മല്ലിയില) (sliced)
1/2 tsp Biriyani masala
Biriyani masala (for chicken)
2 nos Cinnamon (കറുവപ്പട്ട)
5 nos Cardamom (ഏലക്ക )
10 nos Clove (ഗ്രാമ്പൂ)
1 nos Nutmeg (ജാതിക്ക)
1 1/2 tsp Fennel seed (പെരുംജീരകം)
1/2 tsp Black pepper (കുരുമുളക്)
Ingredients (for chicken)
4 nos Onion thickly sliced (സവാള)
2 tsp Garlic paste (വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്)
1 tsp Ginger paste (ഇഞ്ചി പേസ്റ്റ്)
5 nos Green chilli sliced (പച്ചമുളക് )
1 tsp Turmeric powder (മഞ്ഞൾപ്പൊടി)
2 nos Tomato (choped) (തക്കാളി)
1 tsp Pepper powder (കുരുമുളക് പൊടി)
2 tsp Biriyani masala (ബിരിയാണി മസാല)
2 1/2 tsp Coriander powder (മല്ലിപൊടി)
2 tsp Red chilli powder (മുളകുപൊടി)
1 nos Lemon juice (നാരങ്ങ നീര്)
1/4 cup Curd (തൈര്)
3/4 cup Sunflower oil (സൂര്യകാന്തി എണ്ണ)
1 tbsp Mint leaves (പുതിനയില) ,Coriander leaves (മല്ലിയില) (sliced)
INSTRUCTIONS
Heat a pan add 1/2 cup sunflower oil and RKG ghee and fry thinly sliced onion ,cashew nut ,raisin and this keep aside.(ഒരു പാൻ ചൂടാക്കി 1/2 കപ്പ് സൂര്യകാന്തി എണ്ണയും ആർകെജി നെയ്യും ചേർത്ത് ചെറുതായി അരിഞ്ഞ സവാള, കശുവണ്ടി, ഉണക്കമുന്തിരി എന്നിവ വറുത്തെടുക്കുക.)
In a biriyani pot add sunflower oil, RKG ghee, tomato choped, onion thikly sliced , ginger garlic paste, green chilli sliced, pepper powder, turmeric powder, curd, lemon juice , red chilli powder, coriander powder , biriyani masala, Mint leaves (sliced),Coriander leaves (sliced) salt and chicken mix well. Close with a lid, and cook covered till the chicken is cooked to soft. (cook the chicken 25 minutes)
(ബിരിയാണി ദം ചെയ്യാൻ പാകത്തിനുള്ള ഒരു പാത്രത്തിൽ സൂര്യകാന്തി എണ്ണ, ആർകെജി നെയ്യ്, തക്കാളി അരിഞ്ഞത്, സവാള കട്ടിയുള്ളതായി അരിഞ്ഞത്, ഇഞ്ചി വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്, പച്ചമുളക് അരിഞ്ഞത്, കുരുമുളക് പൊടി, മഞ്ഞൾപ്പൊടി, തൈര്, നാരങ്ങ നീര്, ചുവന്ന മുളകുപൊടി, മല്ലിപൊടി, ബിരിയാണി മസാല, പുതിനയില, മല്ലിയില, ഉപ്പ്, ചിക്കൻ എന്നിവ നന്നായി യോജിപ്പിക്കുക. ഇത് ഗ്യാസ് അടുപ്പിൽ വച്ച് മൂടി വച്ച് വേവിക്കുക . അടിയിൽ പിടിക്കാതിരിക്കാൻ ഇടക്ക് ഇളക്കി കൊടുക്കുക. (15 മിനിറ്റിന് ശേഷം 10 മിനിറ്റ് തീ കുറച്ചു വേവിക്കുക )
In another pan heat 1/4 cup sunflower oil and 30 gm dalda. Add the whole spices. (മറ്റൊരു പാനിൽ 1/4 കപ്പ് സൂര്യകാന്തി എണ്ണയും 30 ഗ്രാം ഡാൽഡയും ചൂടാക്കുക. കറുവപ്പട്ട, ഏലക്ക, ഗ്രാമ്പു, പെരുംജീരകം ചേർക്കുക.)
Add water and salt (For 1 cups rice, 1 ½ cups water will be enough (please mesure rice) (വെള്ളവും ഉപ്പും ചേർക്കുക (1 കപ്പ് അരിക്ക്, 1 ½ കപ്പ് വെള്ളം മതിയാകും (ദയവായി അരി അളക്കുക)
Add rice, pinapple sliced, carrot sliced and RKG ghee after boiling water. Mix well. (വെള്ളം തിളച്ചതിന് ശേഷം അരി, പൈനാപ്പിൾ അരിഞ്ഞത്, കാരറ്റ് അരിഞ്ഞത്, ആർകെജി നെയ്യ് എന്നിവ ചേർക്കുക. നന്നായി ഇളക്കുക.)
Cook well until the water evaporated (വെള്ളം വറ്റുന്നത് വരെ റൈസ് വേവിക്കുക )
Add this rice in small quantities to the cooked chicken. garnishing onion, cashewnuts, raisins, mint leaves,coriander leaves sliced and pinapple sliced . Make two more layers and pour ghee over it. Cover the vessel with a lid and dum cook for 10 minutes. (വേവിച്ച ചിക്കനിൽ ഈ റൈസ് ചെറിയ അളവിൽ ചേർക്കുക. സവാള, കശുവണ്ടി, ഉണക്കമുന്തിരി, പുതിനയില, മല്ലിയില അരിഞ്ഞത്, പൈനാപ്പിൾ അരിഞ്ഞത് എന്നിവ കൊണ്ട് അലങ്കരിക്കുക . രണ്ട് ലെയർ കൂടി ഉണ്ടാക്കി അതിന് മുകളിൽ നെയ്യ് ഒഴിക്കുക. ഒരു മൂടി ഉപയോഗിച്ച് പാത്രം മൂടുക, 10 മിനിറ്റ് ദം വേവിക്കുക.)
KEYWORD
biriyani, chicken biriyani, thalassery dum biriyani
Post a Comment
0Comments